Siirry sisältöön

Tuomariesittely – Maret Kärdi (Estonia)

Nimeni on Maret Kärdi. Olen koulutukseltani eläinlääkäri, lakimies ja toimittaja. Lisäksi olen käynyt useita lyhyempiä kursseja ja koulutuksia (eläinten jalostus, etologia, aikuisopetus ym.) Olen käyttänyt kaikkia näitä taitoja päivittäisessä toiminnassani. Lisäksi olen tehnyt paljon käännöstyötä.

Vietin suurimman osan lapsuudestani isovanhempieni luona maaseudulla. Melskaamalla siellä koirien kanssa, opettaen temppuja ja tavallista kuuliaisuutta, joka oli silloin ennenkuulumatonta. Kaipauksesta tasavallan aikoihin luin myös 1920- ja 1930-luvun maatalouslehtiä, ja juuri silloin sai alkunsa rakkaus bordercollieta kohtaan. Ensimmäiset working-colliet tuotiin Viroon lampaankasvattajayhdistyksen jäsenten aloitteesta jo vuonna 1937. Tämä aihe on erittäin lähellä sydäntäni ja voin puhua bordereista tunteja ja päiviä.

Sain ensimmäisen puhdasrotuisen koiran, pitkäkarvaisen collie- uroksen lahjana kummitädiltä 13-vuotiaana.  Alkoi treeni- ja näyttelyharrastus, joka johti vuosia myöhemmin tuomarikoulutukseen.  Minusta tuli ulkomuototuomari vuonna 1982 – koko tämä prosessi erosi paljon nykyisestä  FCI-näyttelytuomari-koulutuksesta.

Seuraavana rotuna tuli vuonna 1984 p&s värinen snautseri narttu, rotunsa ensimmäinen edustaja Virossa.  Tämä koira aloitti myös kasvatustoimintani ja synnytti ensimmäiset Liivapõhja-kennelnimelliset pentueet.  Viimeinen snautseri-pentue syntyi vuonna 2001. Olen ylpeä siitä, että Suomen Kennelliiton jalostustietokannasta löytyy koiria, joiden takana näkee Liivapõhja – kennelnimeä.

Pitkäaikainen unelmani bordercolliesta toteutui, kun minusta tuli vuonna 1990 Suomessa syntyneen nartun omistaja ja pitkän tauon jälkeen saatiin tämän rodun edustaja uudelleen Viroon. Olen kasvattanut rotua tähän asti, mutta teen pentueita tosi harvoin.

Snautserin ja bordercollien lisäksi minulla on ollut ajan myötä pk collien, keeshondin ja pk bernhardilaisen pentuja. Olen omistanut myös italianvinttikoiran, bokserin, borzoin, leijonakoiran, bostoninterrierin, kk kettuterrierin ja lähipiiristä on kokemusta venäjänmustaterrieristä sekä borderterrieristä. Uusin tulokas bordereiden rinnalla on schipperke-poika.

Eestin Kennelliiton perustamisen (1989) jälkeen laadittiin näyttelytuomarien lista olemassa olevien pätevyyksien perusteella.  Minulla oli Neuvostoliiton aikana valta arvostella niin kutsuttuja "urheilukoiria" - snautserit, pinserit, dobermannit, bokserit ja tanskandogit.  Sen jälkeen aloin täydentää arvosteluoikeuksiani rotu rodun jälkeen, ryhmä ryhmän jälkeen ja sain oikeuden arvostella kaikkia rotuja vuonna 2013, 55-vuotiaana.

Koiraharrastuksen lisäksi olen kasvattanut rotuhevosia 25 vuoden ajan ja hieman vähemmän aikaa myös lampaita koirien kouluttamiseen. Minulla on aikuiset lapset, poika ja kaksi tytärtä, olen onnellinen 4 lapsen isoäiti.