Siirry sisältöön

Tuomariesittely – Saija Juutilainen

Kotonamme on kautta vuosien ollut erirotuisia koiria aina karjalankarhukoirasta pinseriin ja vinttikoiriin; ensimmäisen salukin – sileäkarvaisen nartun – hankimme syksyllä 1980. Syksyllä 1984 syntyi ensimmäinen Wallaby’s-salukipentue ja tähän mennessä pentueita on ollut yhteensä 27. Olen myös kasvattanut yhden pinseripentueen kesällä 1979.

Kasvatustyöni perusteella Suomen Kennelliitto on myöntänyt minulle Vuolasvirta-palkinnon vuonna 1993 ja SUKOKA kasvattajapalkinnon vuonna 2001. Tällä hetkellä kanssamme asustelee kaksi salukia ja yksi labradorinnoutaja.

Koiria arvostellessani otan huomioon rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen, koska se pitkälti määrittelee oikean rotutyypin ja luonteen sekä rodunomaiset yksityiskohdat kuten karvapeitteen laadun.

Koirien arvosteleminen ja uusien rotujen opetteleminen on ollut jatkuvaa oppimista ja siksi mielenkiintoista. Näyttelymatkojen yhteydessä on mukava tutustua eri maiden omiin rotuihin ja vaihtaa mielipiteitä sekä tuomareiden että kasvattajien kanssa.

Koko “koiraelämäni” ajan olen ollut mukana yhdistystoiminnassa – milloin sihteerinä, näyttelytoimikuntien jäsenenä tai kehäsihteerinä ja Suomen Salukikerhon puheenjohtajana toimin 1995–2003 - tällä hetkellä olen Kennelliiton rotumääritelmä työryhmän jäsen.

Salukit arvostelin ensimmäisen kerran Ruotsissa 1997 epävirallisessa näyttelyssä ja tästä syntyi ajatus myös tuomarikurssille pyrkimiseen!

Kesällä 1999 sain tuomarioikeudet salukeille ja vuodesta 2014 olen arvostellut kaikkia rotuja. Mielenkiintoiset arvostelumatkat ovat tähän mennessä suuntautuneet Pohjoismaiden ja Euroopan maiden lisäksi Argentiinaan, Australiaan, Etelä-Koreaan, Filippiineille, Intiaan, Japaniin, Kanadaan, Kiinaan, Malesiaan, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin.

Terveisin Saija Juutilainen